torsdag 13. februar 2014

urbefolkning



AV: Tobias 


Samene lever i Skandinavia. Samer er en folke gruppe bosatt fra Hedmark til kola halvøyene i sør.
Samene lever av reindrift nord i landene.
Samene ble behandlet dårlig alle ville att de skulle betale skatt.
og de fikk ikke ha språket sitt på skole. 

Det er kun Norge som har erklært Samer som urfolk.
Flagget til Samene ble offentlig et flagg i 2003.
Det finnes ca 70 000-60 000 Samer i Skandinavia.
De første Samene som kom til nord-Skandinavia for 12 000 år siden.

 Det finnes 
1600 i Russland, 
7000 i Finland,
40 000 i Norge.

Kilder: Wikipedia.


 

Berbere

Av: Adrian K


Berbere lever i Nord- Afrika . Den er den opprinnelige urbefolkningen. De har måtte flytte til ørkenstrøk og fjellmassiver på grunn av romere og arabere som jaget dem vekk.

De arabiske invasjonene på 600- og 1000- tallet førte til varig  arabisering av Nord - Afrikas sletteland og byer, og til islamisering av Berbere bortsett fra små jødiske grupper.

Berbere kunne ikke bestemme noe utenfra, når de europiske kolonimaktene innfant seg på 1800- og 1900-tallet førte til at mange Berbere begynte og snakke arabisk i Nord- Afrikas byer og slette land, og til full islamisering av berberene, bortsett fra spredte jødiske grupper. De nevnte gruppene var imidlertid ikke underlagt noen myndighet utenfra før de europiske kolonimaktene innfant ser på 1800. og 1900- tallet. og til tross for mange kulturlån har de bevart språk og tradisjoner. Noen forskjellige grupper har tilpasset seg til det lokale samfunnet.

Her er det en liste over berbere i forskjellige land.

Fil:Berber flag.svgMarokko  25 000 000
Algerie      22 000 000
Frankrike   3 000 000
Niger         1 000 000
Nederland    300 000
Libya            350 000
Mali              700 000
Spania           270 000
 Belgia           200 000
Libanon         100 000
Israel             100 000
Tunisia           100 000
Mauritania       80 000
Egypt              30 000.

Det er ca 55 000 000 til 70 000 000 Berbere i verden.

Kilder: Den store norske leksikon og Wikipedia
Vil dere finne ut mer om berbere les dette.

Aboriginer

Av: Kristine

 
 


Aboriginene er Australias urfolk. I dag bor det rundt 517 000 Aboriginer spredt rundt i hele Australia.
 1770-tallet kom engelsk-mennene og koloniserte Australia. Når engelsk-mennene kom til Australia så ble mange Aboriginere drept, tatt som slaver eller smittet av de av sykdommer så spredde seg etter engelsk-mennene kom til Australia. Fortsatt i dag er det diskriminering av Aborginerene.
 
Hver stamme hadde en leder, lederen satte seg alltid et mål, målet var som oftest og overleve på best mulig måte. Kvinnene ordnet råvarene til mat, stekte eller kokte den og laget klær. Mennene hadde ansvaret får jakt og Fiske.
 
De fleste Aboriginer forstår engelsk men mange er tospråklige, det finnes forsatt  noen få som snakker de opprinnlige språkene.

Inuitter

av John

Inuittene lever på Grønland, Danmark, Alaska, og grønland. De er jegere og fiskere.Det er 3 ulike folkegrupper Eskimoer: Inuitter,Yupik og Aleuter.

Elfenben fra en hvalross var veldig viktig material til å lage kniver med.De bruker snøscootere og skyte våpen.De lagde nåler bein og de som bodde nærme en skog brukte tre som material .Klærne deres var laget av skinn fra hvalross og sel.

De levde av reinsdyr og pattedyr som lever i vannet:hvalross, hvaler seler. Det fantes ikke spiselige planter og røtter.

De som koloniserte Grønland var Danmark og litt Norge.
De har levd for seg selv og når de kom til byen ble de fleste arbeidsledige.

Inuitt

av: Vegar

Inuitter er en urbefolkning av mongolsk opprinnelse som lever på Grønland, Alaska og Canada. Ordet inuit er grønlandsk og betyr menneskene.

Danskene/vikingene koloniserte Grønland, og Franskmennene/Engelskmennene koloniserte Canada.

Inuittene var et nomadefolk som levde av jakt og fiske, og så bruker de moderne hjelpemidler som snøscootere og skytevåpen.

Det er 3 folkegrupper som bruker ordet eskimoer: Inuitter, yupik og aleuter.

Inuittene var jegere og fiskere og oppfant gode fangstmetoder som fungerte godt. De levde av reinsdyr og pattedyr som levde i havet som f.eks: hvaler, hvalross og seler. Noen ganger fanget de isbjørner, moskus, fugler eller andre dyr.

De brukte Kajakk når de jaktet på sjødyr. Det var en enmannsbåt som var dekket med selskinn og var lett å styre, den fløt veldig godt. De lagde også større, åpne båter av skinn og bein som ble kalt umiaq, den var til for å frakte mennesker, varer og hunder. De brukte hundesleder som transportmiddel over isen.

De brukte elfenben fra hvalross for å lage kniver, og inuittene som bodde nærme skoger brukte også tre som materiale. Klærne var lagd av skinn fra hvalross, sel eller reinsdyr. Fottøyet var ofte flere lag skinn og gikk   nesten opp til knærne. Buksene sin lengde gikk ned til og med kneet. Anorakken ble kantet med skinn av enten bjørn, jerv eller ulv, det varierte på hva de fant til å lage anorakker av. Inuitter hadde en sjamanistisk religion, styrt av en Angakkoq (ligner på en prest)

Noen av dem konverterte til kristendommen etter Danmark koloniserte Grønland.
De har levd veldig mye for seg selv og mange av dem ble arbeidsledige når de kom til byene fordi det var ikke nok arbeidsplasser 


dette er en inuitt.

Samer

Av: Engel Cecilie

Hei, jeg skal skrive litt fakta om samene:
De fleste Samene bor i Norge, Sverige, Finland og Russland.
Landet deres ble tatt av Danmark og etter på av Norge.
Det fins mellom 50.000- 80.000 Samer til sammen i verden.
Norge: 40.000
Sverige: 17.000
Finland: 7500
Russland: 2000
Samene har en nasjonaldag som heter Samefolkenes dag og er den 6.februar.
I middelalderen prøvde Norge, Sverige og Russland og få kontroll over Samene. Samene fikk dårlig økonomi pga de måtte betale skatt til Norge, Sverige og Russland.

Samene måtte også lære seg norsk og om kulturen vår. I  denne tiden måtte Samene skjule sin samiske bakgrunn, da ble det skam og være Same. I 1902 kom det en lov om at bare de som kunne snakke, skrive og lese norsk kunne kjøpe jord. Da måtte Samene sende barna deres til internatskole sånt at de kunne lære seg norske og senere kjøpe jord. Etter krigen ble det bedre for samene og de kunne utvikle kultur og samisk språk, så lenge de ikke bryter loven.



Inuitter.

 av Martin 

Inuitter er urbefolkning av mongolsk opprinnelse. som bor på grønland. '

De er fiskere og jegere og de har gode fangstmetoder. Mange bruker moderne utstyr som f.eks, snøscooter og skytevåpen men det er fortsatt mange som lever sånt som dem gjorde før.

Elfenben fra hvalross er viktig for å kunne lage spyd å kniver. Og de som bodde i skoger eller som bor i nærheten av skogen bruker mye tre som materialer.Når de skulle sy klær og sko, ble det nåler av bein etter dyr og tråden ble lagd av andre deler av dyret.

De er 3 ulike folkegrupper det er inuitter,yupik og aleuter
Eskimoer er et tidlig navn på en antarktisk urbefolkning. Eskimoer er en gammelt navn som egentlig betyr menneske.
Yupik bor i de østlige delene av Russland.
Aleuter er en befolkning som stortset lever av fiske og står Eskimoer nær.

De som koloniserte Grønland var Danmark.og litt Norge.

De har levd mye for seg selv og når de kom til byen ble de fleste arbeidsledige.




Samer

av Adrian H

Samene bor i Norge, Sverige, Finland, Russland.


Det finnes 60 000 - 70 000 Samer i verden.
(Norge 15 000)
(Sverige 3 000)
(Finland 2 000)
(Russland 500)

Samene er en folkegruppe bosatt i fra Hedmark i sør til Kola-halvøya i øst, med et kjerneområde i de indre delene av Nordkalotten og fjordstrøkene i Nord-Norge. Tradisjonelle levemåter er reindrift og kombinasjon av småbruk og fiske, men mindre folk bruker det nå.

Samene ble behandlet dårligt siden Danmark og Norge tok landet deres, og samene hadde ikke forsvar og militær.

onsdag 12. februar 2014

Berbere Nord- Afrikas urbefolkning

Av: Solrun

 
Hva skjedde med Berberene på 600- 1000tallet og 1800- 1900tallet,
hvis du ikke vet det så vil du finne det ut her.


Berbere lever i Nord- Afrika og er den opprinnlige urbefolkningen. De har måtte flytte til fjell og ørken på grunn av fønikere, romere og arabere som tvingte dem tilbake. De arabiske invasjonene på 600- og 1000-tallet førte til at mange ble arabere i Nord- Afrikas byer og sletter, og til bortsett fra noen små grupper. Disse gruppene var ikke underlagt noen myndighet  før de europeiske kolonimaktene kom på 1800- og 1900- tallet. Heldigvis har de bevart språk og tradisjoner. Forskjellige grupper inni mellom har tilpasset seg det lokale samfunnet.