torsdag 13. februar 2014

Inuitt

av: Vegar

Inuitter er en urbefolkning av mongolsk opprinnelse som lever på Grønland, Alaska og Canada. Ordet inuit er grønlandsk og betyr menneskene.

Danskene/vikingene koloniserte Grønland, og Franskmennene/Engelskmennene koloniserte Canada.

Inuittene var et nomadefolk som levde av jakt og fiske, og så bruker de moderne hjelpemidler som snøscootere og skytevåpen.

Det er 3 folkegrupper som bruker ordet eskimoer: Inuitter, yupik og aleuter.

Inuittene var jegere og fiskere og oppfant gode fangstmetoder som fungerte godt. De levde av reinsdyr og pattedyr som levde i havet som f.eks: hvaler, hvalross og seler. Noen ganger fanget de isbjørner, moskus, fugler eller andre dyr.

De brukte Kajakk når de jaktet på sjødyr. Det var en enmannsbåt som var dekket med selskinn og var lett å styre, den fløt veldig godt. De lagde også større, åpne båter av skinn og bein som ble kalt umiaq, den var til for å frakte mennesker, varer og hunder. De brukte hundesleder som transportmiddel over isen.

De brukte elfenben fra hvalross for å lage kniver, og inuittene som bodde nærme skoger brukte også tre som materiale. Klærne var lagd av skinn fra hvalross, sel eller reinsdyr. Fottøyet var ofte flere lag skinn og gikk   nesten opp til knærne. Buksene sin lengde gikk ned til og med kneet. Anorakken ble kantet med skinn av enten bjørn, jerv eller ulv, det varierte på hva de fant til å lage anorakker av. Inuitter hadde en sjamanistisk religion, styrt av en Angakkoq (ligner på en prest)

Noen av dem konverterte til kristendommen etter Danmark koloniserte Grønland.
De har levd veldig mye for seg selv og mange av dem ble arbeidsledige når de kom til byene fordi det var ikke nok arbeidsplasser 


dette er en inuitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar