torsdag 7. november 2013

Holocaust Engel og Tobias :)

Av: Tobias og Engel

Det  startet i 1933 og varte til 1945 altså 12 år og med at Hitler ville ha verden perfekt så han lagde leirer til funksjonshemmede og homofile og jøder. En av tingene som skjedde var at jødene var på leir og så skulle de dusje men i stede for vann kom det gass ut, som gjorde at de døde.

Holocaust tok livet av 9-11 millioner folk. Kirker leverte dåpsattester som viste hvem som var jøder. Hoved måle i holocaust var og eliminere alle jøder. I leirene ble det drept 9-11 millioner jøder.
Det var forferdelig at jødene måtte brenne jøder som var døde. De plasserte Jødene, Homofile og mørkhudede foran en grøft og skøyt dem i hode slik at de datt ned i grøften, og da var de ferdig begravet.
Dette var en grusom opplevelse for dem.
En jente som heter  Anne Frank som skrev en dagbok om det hu har opplevd.

Det var en gutt som ikke var jøde som ble drept bare fordi han var mørkhudet.

Mange folk ble lurt til å bli gasset til døden.
Uten at de hadde gjort noe galt, men en av grunnene til at de ble drept var for at mange jøder kjente mye penger. Flere jøder var også slemme.
 
 
 

Jødene etter andre verdenskrig.

Av: Adrian , Magnus og Camilla.

Holocaust tok livet av ca. 6 millioner jøder, cirka 400 000 sigøynere og 250 000 homofile og funksjonshemmede. Holocaust sluttet 1945.

etter slutten av andre verdens krig vant de britiske arbeiderpartiet valget i Storbritannia, med et valgprogram som inneholdt et løfte om å operette en jødisk stat i Palestina og oppheve hvitboken av 1939. i midlertidig valgte utenriksministeren Emest Bevin fra Labour party å opprettholde den tidligere politikken for å bevare de fortsatt viktige forbindelsene med engelske arabere i regionen.

Etter at de europeiske jødene nesten ble utryddet av nazistene under holocaust, uttrykte amerikanske jøder sterkere støtte til sionistbevegelsen. President Harry Turman, som var oppmerksom på den store jødiske befolkningen i USA og ivrig å opprette en mer sikker amerikansk tilstedeværelse i regionen, oppmuntret i oktober 1946 Storbritannia til å sette i gang en mer liberal innvandringspolitikk for å erstatte den lave innvandringen som ble pålagt i hvitboken 1939. Truman støttet også ivrig opp om opprettelsen av en jødisk stat i Kanaan/Palestina.

Antisemittisme

av Kristine og Sølvi



Jøder ble mistenkeliggjort og forfulgt av nazister. Dette begynte i 1933,1 April begynte nasjonalsosialistene en boikottaksjon mot jødiske forretninger, butikker, advokat og  legekontorer. Noen mennesker ville ikke at jøder skulle jobbe i staten, og universiteter eller skoler så da forfulgte de noen jøder.

1.Mai 1933 var det mange tyske studenter så brente noen av studie bøkene sine siden det var noen jøder som hadde skrevet noen av dem. 9-10.November så ødela nasjonalsosialistene flere tusen synagoger, jødiske butikker og leiligheter. I 1938 skjedde det igjen en forverring i nasjonalsosialistenes politikk. Sommeren dette året ble jødiske butikker tilgriset. Jødisk kapital ble innført stemplet J.

Anne Frank

Margot Frank, Otto Frank, Anne Frank
og Edith Frank- Hollander

Av: Caroline, Solrun og Adrian H

Anne Frank ble født den 12 juni 1929 i Frankfurt. Hun hadde en søster som het Margot Frank og foreldrene het Otto Frank og Edith Frank- Hollander.

 1942 mottok Margot Frank søsteren til Anne en innkalling til tvangsarbeid i Tyskland. Med familien og fire venner, gjemte de seg i Amsterdam. Gjemmestedet var i bakbygningen til Otto Franks kontor. Ansatte hos Otto Frank hjalp dem med innkjøp osv.

Anne Frank skrev en dagbok når hun var 13 år og hun stoppet å skrive når hun ble 15. I dag boken skrev hun om live i skjul. I dag kan alle som vil se dagboken.

Mellom klo 10:00 og 10:30 den fjerde august ble gruppen arrestert. Det var noen som sladret på dem. Det mistenkte er Willem van Maaren, Lena van Bladeren-Hartog og Tonny Ahlers.

Hun ble sendt på konsentrasjonsleiren Bergen- Belsen med resten av gruppen. Anne døde av tyfus i 1945 mens hun var 15 år. Otto Frank var eneste overlevde av familien når leiren ble befridd.

Transylania

Av: Solrun, Caroline og Adrian h



Det var en gang for lenge, lenge siden. I ett land langt bortenfor vårt, som het Transylania. Transylania var ett frodig og fredfullt land. Langt nord- øst steg Svartefjellene opp, og bak fjellene lå Den sorte sumpen. På den gode delen lå Fønikssjøen, som var en vakker sjø. Det lå også en stor grotte der dragene bodde. Hovedstaden var Tania. Den uendelige skogen delte det onde fra det gode, ingen hadde våget seg inn der.

Trollmannen Edmund og trollkvinne Borghild hersket fredfullt over dvergene, enhjørningene, føniksene, troll og mange flere. De hadde to sønner, Marvin og Margor. Marvin var vakker med brunt hår og vennlige øyne. Han var snill og hjelpsom med alle som trengte det. Margor var vakker med brunt hår og ondt blikk og han likte å ha det som han ville. Det hadde seg sånn at Marvin var alltid best og fikk all skryte, men ingen la merke til Margor. Alt Margor gjorde, gjorde Marvin bedre. Margor skulle egentlig blitt konge, men foreldrene bestemte att Marvin skulle bli konge. Da synes Margor det gikk over streken og begynte derfor med svartekunster. En dag bare forsvant han, men ryktene sier han drog til Mordana, nord for svartefjellene. Mordana er der all ondskap finnes og der vampyrer, kjemper, troll og flere onde vesner er. Der sverget han på å ta hevn. I Tania fortsatte livet som vanlig Marvin vokste opp og fikk kone og barn, barnet het Peter. Marvin glemte aldri broren sin Margor.

Når tiden kom og kroningen snart skulle stå var byen livlig, det var musikk, dans og sprell. Alle hadde det kjekt. Plutselig stoppet musikken og spille. Det senket seg en ro over byen. Fram fra skyggene steg en mørk skikkelse. Det så ut som en hette uten kropp og ansikt. Svart og dyster gikk den mot Marvin. Alle sto frosset fast som is. Du hørte ikke en lyd. Skikkelsen var nå borte med Marvin, den hvisket noe på et merkelig språk i øret hans og forsvant sakte bort. Marvin kjente igjen det språket, det var det språk
et han og broren hadde laget sammen.

Marvin gjentok dette mange ganger: " Shaba loka ona de Valero dese mareia lamana." Han bestemte seg for at han måtte gjøre noe. Noe ingen noen gang før han hadde gjort, han skulle krysse den uendelige skogen.

Marvin samlet sammen en stor hær som skulle bli med på oppdraget. Han ville angripe de onde før de angrep han. Han la i vei i retning den uendelige skogen.

De hadde gått i flere dager, endelig kunne de se den uendelige skogen tårne opp foran dem. De gikk inn i skogen uten å ane hva som ventet dem. De hadde gått ett stykke. Med ett hørte de en skingrende lyd, som når glass blir knust mot bakken. De gikk mot lyden, men så ingenting. Med ett kom det små, dyr med store øyne og rosa pels fram fra buskene. Marvin sa de måtte holde seg unna han følte en gru voksende følelse ved dem, men de hørte ikke å begynte å gå mot dyrene. Med ett begynte dyrene å forandre skikkelse fra de små, søte dyrene til ekle, grufulle  skapninger med hoggtenner og røde øyne. Alle sto stive av skrekk, men til slutt kom de til seg selv og begynte å slåss. De fortsatte å gå mens de drepte flere, men det kom bare nye skapninger hele tiden. Så da gjorde det eneste mulige nemlig å løpe for livet.

Når de hadde løpt ett stykke, og ristet dem av seg, begynte de å gå i vanlig tempo. De hørte et skrik og en person forsvant så kom det ett nytt skrik og enda en person forsvant. Så, så han det rett foran seg, en stor grønn plante som strakk hånda mot Marvin. Han prøvde å hoppe unna men han var for sent ute. Planten løftet han opp og slapp han ned i munnen. Det var fullt av grønt gørr inni munnen. Han kjente han sank litt og litt lengre ned. Han visste ikke hva han skulle gjøre, han prøvde å trekke sverdet , men det satt fast. Han kjente att det stakk mot kroppen. Han hørte en forferdelig lyd, det var planten som skrek. Det begynte å strømme lys inn gjennom munnen, og der kom det frem ett ansikt så dro han opp, og alt ble svart. Når han våknet og hadde spist litt følte han seg bedre, og sa de skulle gå videre.

Han ga tegn til hæren att de skulle fortsette å gå de gikk videre, de kjente skogen ble tettere og tettere. De så en åpning lengre fremme, Marvin snudde seg rundt for å gi beskjed, men veien var blitt stengt. Det var merkelig tenkte han. Med ett var de omringet av trær. De kom nærmere og nærmere. Han ga tegn til at de skulle trekke seg sammen, og på hans tegn skulle de hogge løs. Klar, ferdig og hogg, de hogde og hogde men trærne kom bare nærmere. Han ante ingen rå og håpet bare på det beste.

Med ett åpnet det seg ett hull under dem. De datt ned, og ned, og ned i det svarte hullet. De landet i stummende mørke. Plutselig, langt borte så de et lys. Lyset kom nærmere, og nærmere. Marvin ba dem gjøre seg klare til kamp. Så hørte de noen det varen høy mann med brunt hår som het Oluf, som sa at han ikke ville drepe noen men han kunne hjelpe til. Siden det var deres eneste mulighet gikk de med på det. De gikk i en smal,  mørk og lang tunnel. Det føltes som flere timer, når de gikk gjennom gangen, men endelig kom de ut i friluft. 

Oluf sa han kunne følge dem til skogen tok slut, for det var her han hørte hjemme. Han a de hadde en farlig vei gjennom trollene territorium. De hadde gått ett godt stykke, men så hørte de en lyd. Det var et stort brak. Alle gjorde seg klare til kamp. De fortsatte å gå, og der fram fra buskene kom et stort troll. De strakk seg mot Marvin og løftet han opp. Det rant slim fra munnen heldigvis reddet Oluf han, ved å kutte av armen på trollet, så de fikk en sjanse til å løpe videre.

De hadde gått gjennom enger, og der endelig å de en liten landsby, de bestemte seg for å overnatte der og kanskje finne flere folk. De sov på hotell Fest og Rest. Neste morgen våknet Marvin med at noen sto og så på han han trakk fram sverdet til han skjønte at han ikke trengte det, det var små troll som sto og så på han. Han spurte hvem de var. De sa de var sendt fra Ardola Hanakong trollene konge. Han spurte om de kunne spørre Ardola om han ville bli med i kampen mot de onde. Senere på dagen hadde de fått med flere folk fra byen. Trollene kom også tilbake, de sa at Ardola gikk med på det og att han skulle møte dem ved den sorte sumpen.

De gikk videre nå var de mage fler. De gikk i flere dager og i det fjerne kunne de skimte Svartefjellene. Plutselig stupte det ned svarte vesner fra himmelen som angrep dem.
Marvin var rask til og ta opp sverdet og tryllestaven. Alle trollene og krigerne gjorde seg klar til angrep. De hogde løs på de store svarte ravnene de kjempet for livet. Mange døde og noen ble skadet i kampens hete. Tilslutt hadde de drept alle ravnene. Nå fortsatte de mot Svatefjellene.

Et helt annet sted bortenfor Svartefjellene og den sorte sompen, ser Margor hva som skjer han oppdager at de er sterkere enn forventet, og at han måtte forberede seg enda mer for å kunne slå dem. Han samler sammen folket og ber orkene gjøre seg klar til å ta dem når de har krysset fjellet, og hvis de fant tunnelen får vi håpe de tar feil vei og tar til venstre. Selv skulle han samle hæren ved Den sorte sumpen.

Nå var de endelig fremme. De lette etter en vei opp, de gikk hele dagen men fant ingenting. Heldigvis fant en av ridderne en hule som godt kunne føre ut på andre siden. De bestemte seg for å prøve hulen. Når de hadde gått et stykke delte veien seg. Det gikk en til venstre og en til høyre. Marvin gikk til høyre med noen folk og Ardola gikk til venstre. Når Marvin sitt team hadde gått ett stykke sluttet veien. Marvin sa de skulle lete etter en hemmelig knapp eller noe annet unormalt. Tilslutt fant de en knapp og kunne gå videre. De hørte en snorkelyd som kom nærmere og nærmere.

Nå kunne de se hva det var det var. Det var en stor lilla drage med masse pigger. Marvin sa de skulle snike seg forbi. Uheldigvis kom Peter, en av ridderne, borti en stein som trillet ned i det mørke hullet til høyre for dem. Det laget ganske mye lyd , så det vekket dragen. Alle gjorde seg klare til kamp unntatt Marvin, han så noe snilt i øynene til dragen. Han ba alle senke sverd og buer. Han gikk sakte nærme dragen og hvisket noe i øret dens. Det så ut som han skjønte det for dragen lot Marvin hoppe opp på ryggen dens. De gikk mellom smale og lange ganger, og endelig var de ute i friluft, men uheldigvis var det fullt i orker utenfor.



Alle trakk sverdene og begynte å kjempe. Marvin sa raskt til dragen hva han måtte gjøre, men det var for sent Marvin ble dyttet ned av orkene og falt langt, langt ned til  store, mørke spisse klipper. Til dragen plutselig skjønner hva som skjer han flyr ned for å redde Marvin før det er for sent.
Dragen gjør sitt beste for å redde Marvin. Han ser de spisse klippene nærme seg dragen får det
akkurat ikke til- Dragen tror det er for sent og sørger, men plutselig ser han hånden til Marvin som strekker seg opp dragen fyker ned til klippene, han ser med en gang at Marvin lever. Han tar Marvin på ryggen for og fly han i sikkerhet. Når dragen kommer opp med Marvin så ser han at dem andre har klart og drepe orkene. Marvin er stygt skadet, så legen hjelper han på bena.

De gikk videre og nå var de bare halvparten så mange pluss Ardola hadde de ikke møtt siden hulen. De så den sorte sumpen foran seg, den så uendelig ut. Hvordan skulle de klare krysse den, men det var eneste vei så de satte i vei. De gikk langt og lenge, og på merkelig vis var mange forsvunnet. Nå så Marvin hva det var. Det var vannet trakk dem til seg. Han sa de ikke skulle gå nær vannet. De gikk langt til slutt kom de til enden av sumpen, og der sto Margor og hæren hans.

Uten at de fikk tid til å tenke, angrep Margors hær dem. Margor og Marvin drepte flere folk. Margor og dem ledet overlegent, men Marvin ga ikke opp. Han sa han skulle kjempe til døden om det så var nødvendig. De kjempet mer, tilslutt hadde Marvin kun få menn igjen, og plutselig ut fra intet kom Ardola og resten av hæren. De kjempet tappert, men uheldigvis døde Ardola, en av mørke ridderne hadde stukket et sverd rett i hjertet på han.

De slåss tappert, og tilslutt fikk de ledelsen, men uheldigvis tok Margor Marvin, som gissel. Han sa de skulle overgi seg hvis ikke mistet Marvin hodet. Det ble stor diskusjon blant folkene. De sa, de aldri ville overgi seg, som Marvin hadde sagt tidligere, Marvin tror det er slutt, men i siste liten kommer dragen til utsetning og Margor faller død om. Endelig kan de dra hjem med seieren i lomma.

Marvin sørget fortsatt over broren, men kom raskt over tapet men viste han ikke ville glemme det. Endelig sto kroningen og Marvin fikk mange barn med sin kone, Lucy. Det var ikke lengre krig, og alle levde i fred og ro, og de levde lykkelig videre.





























torsdag 17. oktober 2013

Holocaust historie

av: Vegar & John

 
 
Holocaust var masseutryddelsen av Jøder. Holocaust er egentlig gresk for fullstendig brent. Holocaust tok livet av cirka 6 millioner jøder, cirka 400 000 sigøynere og 250 000 funksjonshemmede og homofile.  
 
For eksempel: I Auschwitz sydde en tysk lege som heter Josef Mengele sammen to tvillinger på fire år, sånt de lignet på siamesiske tvillinger, de hadde masse sår som var infisert og væsket. De skrek dag og natt. Så måtte foreldrene finne morfin og drepe dem.
 
Hovedmålet med Holocaust var utryddelsen av jøder i Europa. I Norge døde det 970 jøder, i Sovjetunionen døde over 2 million jøder. I Polen var det en egen ghetto for jøder.  
 

mandag 30. september 2013

Håndball

av Caroline

Det er noen i klassen som går på håndball. Jentene i klassen skal ha håndball turnering.
Jentene er bare 6 jenter og 3 av dem går på håndball. Så vi må ha noen fra 5.kl og 4.kl.

I gymtimene øver jentene på håndball. Vi øver på teknikk, kast, fokus og lure skudd. Osv.
Til nå er jentene blitt ganske gode. Turneringen blir mitt i skoleåret, så vi håper vi vinner noen
kamper...    Jentene i klassen heter Annika, Engel Cecilie ,Caroline, Camilla ,Solrun og Kristine

Vi har en trener som hetter Einar Magnus han har spilt håndball  i gamle dager....  hele 3år siden ....  
                                                      
                       

Global oppvarming

av Caroline

Den såkalte "drivhuseffekten" fører til global oppvarming. Når vi har hatt global oppvarming så er det det som har forårsaket den heftige vinteren med liten snø storm.
 
Global oppvarming betyr at hele jordklodens normale temperatur øker. Det er mange som ikke vet hva global oppvarming egentlig er men det er en økning av gjennomsnitts temperaturen på jorda. Dette er en liten video snutt om global oppvarming.


 

Egg eksperiment

Av: Engel Cecilie

Vi har hatt et egg-eksperiment som var veldig kult!
Vi klarte og ta av skallet slik at alt som var inne i egget, holdt seg inni eggeskallet, slik at du kunne se alt som var inne i egget! Nå skal jeg forklare og skrive om hva vi gjorde.

Først begynte vi og ta et egg oppi et krus.
Deretter helte vi eddik oppe i kruset slik at det var rett over egget.
Etter noen dager begynte det hvite rundt egget og bli mykt da kunne vi bare gnikke fingeren forsiktig på egget slik at det hvite kom av. Når vi hadde fått alt av, vasket vi det og tok det i kruset igjen og helte oppi solsikkeolje. Etter noen dager til med solsikkeolje hadde egget på en måtte trukket inn litt av oljen siden egget vil ha like mye veske rundt som inne i egget.

Etter det vasket vi egget og kruset og helte oppi vann og litt konditor farge. Etter noen dager når vi vasket egget var det samme farge som konditorfargen som vi helt oppi. Det var kjempe kult men ikke like kult når vi skulle sprekke de.

                                               Her er Annika og Kristine sitt egg!!
                                                Her er Kristian og Krister med egget sitt


                                                       Her er mitt og Camilla sitt egg!!

Vannkraft

av Kristian

Vannkraft er bra for verden og det er bedre en noe annet. Jeg skal fortelle deg om hva vi bør gjøre for å stanse global oppvarming som du kan lese om i en annet innlegg. Slik virker demningene.
 
 

fordeler med vannenergi

Vann er en fornybar ressurs, som betyr ett det kan brukes flere ganger.
Vann energi er bedre en kul og olje fordi det ikke slepes ut co2.
 

Ulemper med vannenergi

Demninger ødelegger leveplasser for dyr og planter.
Ødelegger plaser i naturen der dyr lever og parer seg.


Kull, olje og gass vil ta slutt

Av Camilla         

Kull, olje og gass er blitt dannet av gammelt plantemateriale og laget i jorda.
Vi kaller dette fossilt brensel. Denne omdanningen av plante- og dyrerester
til fossilt brensel tar lang tid.

I dag bruker vi mye mer slikt brensel enn det som nydannes. Fossilt brensel er ikke en fornybar ressurs. Det vil si at disse energikildene vil ta slutt. I framtiden må derfor kull, olje og gass erstattes av andre energikilder.

Bruken av kull, olje og gasser i dag blitt så stor at naturen er i ferd med å få alvorlige skader.





Energibruk

Av: Kristine

Energi bruker vi til veldig mye. Vi bruker det egentlig hver dag. I løpet av de siste 50-60 årene er verdens energiforbruk mangedoblet. Vi bruker energi til lys og varme, matlaging, framkomstmidler, industri og mye annet.

Energibehovet vårt har gjort at menneske er i ferd med å endre naturen og klima et på jorda. Vann gir energi, for og utføre et arbeid trenger vi energi. Til og begynne med brukte menneskene sine egne muskler, men snart klarte de å temme dyr som kunne gjøre mye av det tyngste arbeidet. Etter hvert fant de også ut at det var mulig og bruke energien i vann til å gjøre langvarige energikrevende oppgaver.

For mer enn 3000 år siden så fant de ut energien i rennende vann kunne brukes til å drive et vannhjul rundt. På de fruktbare områdene mellom elvene Eufrat og Tigris i Asia drev vannhjul vanningsanleggene etter hvert kom kunnskapen også til folk i nord. Snart hadde mange gårder i Norge sitt eget vannhjul borte i bekken.

Vi mennesker forurenser for mye. Vi bruker får mye energi så da blir det varmere. Da kommer isen til og smelte og da blir f.eks isbjørnen truet, siden den finner ikke noen leve steder. Så lenge det er global oppvarming så finner isbjørnen ingen leve steder. Så vi mennesker må bli mye flinkere på og ikke forurense så mye.


torsdag 26. september 2013

Energisparing bevarer naturen og andre enegikilder

av adrian                   



Den beste tingen som sparer naturen er å bli flinkere å utnytte den energien vi allerede har og kan bruke.

Vi kan bruke varmepumper og bruke sparepærer og vi kan gjøre det litt kaldere i huset sånn at vi ikke bruker så mye strøm. Vi må alltid skru av lyset når vi ikke er på rommet. Vi kan bruke mer vindkraft og solenergi og vi kan bruke mindre biler og mer buss. Vi kan lage elektriske biler som ikke lager utslipp.

Her skal jeg gi deg et tips på en elektrisk bil.

Isen smelter på nordpolen

av John

Hvis all isen smelter så kommer land og øyer til bli oversvømt og mange millioner mennesker og dyr dør. Is smeltingen er på grunn av global oppvarming og overproduksjon av CO2.
 
Selene dør ut begrunn av de har ingen fødesteder. Isbjørnen dør for det er ikke mer seler og ingen steder å  bo og være. Hvis vi slutter å bruke så mye CO2, smelter ikke isen så raskt. Vi brenner for mye fossilt brensel og det slepper ut masse karbondioksid. Etter hvert er all isen smeltet og da vil havområdene stige.

Fossilt brensel

av Tobias

Vi øker mengden karbondioksid ved at vi brenner mye fossilt brensel. Lufta reagerer på brennbare stoffene. når temperaturen stiger på landområder, blir temperaturen å stige i havet også.
Det frigjøres varmeenergi som er nyttig for oss. Samtidig dannes vann og karbondioksid.
Forbrenning av store mengder fossilt brensel fører også derfor til mer karbondioksid i atmosfæren.

Eksempler på fossilt brensel olje, kull og gass.



Dette bilde du ser her er en skade for miljøet. Og dette kommer til og ødelegger ozonlaget.
Da kan ingen leve på jorda og det er ikke bra.

 

Slik blir oljen til

av Vegar

Under havbunnen i Nordsjøen ligger oljen og gassen gjemt inne i hulrom i porøse bergarter omtrent som vannet i en svamp. De fleste stedene ligger det et lag med tett, og forsteinet leire over de porøse bergartene. Under dette kan det bli store hulrom som har olje og gass i seg.

Det dannes store mengder av organisk materiale på jordas overflate, spesielt i havområdene. Det meste av dette materialet blir brutt ned, men deler av det blir begravd sammen med slam og leire. i enkelte havområder hvor det er lite av oksygen kan større mengder organisk materiale bli bevart. I sandstein og kalkstein er det mye hulrom mellom mineralkornene. Vi sier at bergarter er porøse. I hulrommene er det plass til både vann, olje og gass. Av og til, når olje stiger oppover i en sandstein, støter den på en tett leirskifer. Oljen greier ikke å stige lenger - den er fanget i en oljefelle. Det er slike oljefeller oljeselskapene er på utkikk etter.







Borte for alltid

Av: Solrun
                                                                                                                                    
Mange dyre- og plantearter er i dag truet av utryddelse. Noen klarer ikke leve hvis klimaet forandrer seg eller levestedene forsvinner.
 
Isen på polene smelter så det blir vanskelig for dyr som bor der.Når vi snakker om truede dyrearter tror de fleste att det handler om isbjørn, panda og tiger. I virkeligheten er det mange, og mye mindre arter som forsvinner raskere, for eksempel sopper, insekter, sommerfugler og andre smådyr.

Noen tenker at det ikke er så farlig om slike arter forsvinner, men da tar de helt feil. Alt i naturen henger sammen. Noen sopper hjelper trærne med å få tak i vann og næring. Mange insekter pollinerer blomster- og matplanter som vi drar nytte av. Det er mange arter vi ikke vet noe særlig om, derfor vet vi ikke hvilken betydning de har i samfunnet vårt.

En ting vet vi, hvis en art forsvinner er den borte for alltid. I Norge er det cirka 400 fler utrydnings trua arter enn vi trodde.

 

Alta Kraftverk

Norgeav: Krister


 Alta kraftverket er et av Norges største byggverk.
 Det ca. 19 km langt og dekker et areal på 10 km².
 Ved høyeste regulerte vannstand er det neddemt et areal på ca. 2,9 km².
En massiv hvelvdemning i betong, 110 meter høy fra naturlig elveleie, er plassert i en trang kløft ca. 5 km nedenfor sjøens tidligere utløp. Største oppdemmingshøyde i Virdnejávri er ca. 15 meter over naturlig vannstand. Under tekster er det en film om Alta kraftverket



 

 

Kullkraftverk

av: Ayman

Kullkraftverk er et varmekraftverk som fyres med kull, steinkull eller mykt brunkull . Hovedprinsippet er at varmen fra kullet omdanner vann til damp, som igjen som driver en dampturbin.
 
Turbinen driver en generator som lager elektrisitet. Etter å ha passert turbinen kjøles dampen ned i en kondensator , og det avgis varme. I dag brukes kull til masse ting før i tiden ble kull brukt til og drive tog, og i dag blir kull brukt i mange kraft verk spesielt i Kina og USA men i før i tiden ble tungarbeidet som ble brukt i gruvene ble gjort av dampmaskiner som brukte kull som energikilde.
 
 
 

    

 

torsdag 19. september 2013

Naturgass


 Av:Martin             


Natur gass er dannet ved forråtning av døde planter og dyr.
Naturgass eller tørrgass er petroleum i gassform primært bestående av metan, Men med varierende mengder, hydrogensulfid og ikke brennbare gasser som karbondioksid nitrogen og vanndamp.

 

mandag 16. september 2013

Skolecup


av John


Hei jeg har lyst å fortelle om skolecupen. (fotball)

Vi skal spille mot andre skoler. Jeg gleder meg, og hvis vi kommer til finalen skal vi spille på Viking stadion i Stavanger.
Vi skal spille i september
og laget er Tobias ,meg, Martin, Kristian, Adrian k, Adrian h, Ruben, Ayman, Nico, Krister, Magnus, Roy Emil og Jakob.
Alle som er på laget går på fotball unntatt meg, Ruben, Krister og Jakob.














   
 

tirsdag 10. september 2013

Anbefalinger av god mat

av: Magnus

God mat

Hei, det er Magnus her og i dag vil jeg gi deg noen tips om hvor du kan spise god mat. Jeg er ganske godt kjent rundt her så derfor vil jeg hjelpe de som ikke er så kjent rundt her på Haugalandet. Haugalandet består av kommunene Karmøy, Haugesund og Tysvær


Kebab

Hvis du vil ha kebab så anbefaler jeg Expressen i Haugesund, fordi der synes jeg de har best kjøtt og dressing.


                                                Pizza

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Hvis du vil ha pizza så anbefaler jeg Pizzabakeren i Kopervik, fordi der synes jeg de har god bunn, og mindre ventetid enn i Haugesund.

                                            Hamburger


Hvis du vil ha hamburger så anbefaler jeg McDonald's, fordi jeg synes Big Mac er den beste burgeren. Jeg synes også nuggets er godt



Kinamat

Hvis du vil ha kinamat så anbefaler jeg China House i Haugesund, der synes jeg de har veldig god kylling i karri.


 

                                                                                                                                                                                                                                 

mandag 9. september 2013

Husflid

Av: Solrun Marie

Jeg heter Solrun og går på ung husflid. Det er en aktivitet for barn og unge. Det er både om høsten og våren. Jeg har laget "hugle", mobilveske, brødkorg og mye mer. Jeg tover, strikker, syr, hekler, smir og nålefilter. Det finnes også kurs der du for eksempel kan sy kjole eller andre ting.
Hvordan strikke:
















Unghusflid
Nord-Karmøy husflidslag