mandag 30. september 2013

Håndball

av Caroline

Det er noen i klassen som går på håndball. Jentene i klassen skal ha håndball turnering.
Jentene er bare 6 jenter og 3 av dem går på håndball. Så vi må ha noen fra 5.kl og 4.kl.

I gymtimene øver jentene på håndball. Vi øver på teknikk, kast, fokus og lure skudd. Osv.
Til nå er jentene blitt ganske gode. Turneringen blir mitt i skoleåret, så vi håper vi vinner noen
kamper...    Jentene i klassen heter Annika, Engel Cecilie ,Caroline, Camilla ,Solrun og Kristine

Vi har en trener som hetter Einar Magnus han har spilt håndball  i gamle dager....  hele 3år siden ....  
                                                      
                       

Global oppvarming

av Caroline

Den såkalte "drivhuseffekten" fører til global oppvarming. Når vi har hatt global oppvarming så er det det som har forårsaket den heftige vinteren med liten snø storm.
 
Global oppvarming betyr at hele jordklodens normale temperatur øker. Det er mange som ikke vet hva global oppvarming egentlig er men det er en økning av gjennomsnitts temperaturen på jorda. Dette er en liten video snutt om global oppvarming.


 

Egg eksperiment

Av: Engel Cecilie

Vi har hatt et egg-eksperiment som var veldig kult!
Vi klarte og ta av skallet slik at alt som var inne i egget, holdt seg inni eggeskallet, slik at du kunne se alt som var inne i egget! Nå skal jeg forklare og skrive om hva vi gjorde.

Først begynte vi og ta et egg oppi et krus.
Deretter helte vi eddik oppe i kruset slik at det var rett over egget.
Etter noen dager begynte det hvite rundt egget og bli mykt da kunne vi bare gnikke fingeren forsiktig på egget slik at det hvite kom av. Når vi hadde fått alt av, vasket vi det og tok det i kruset igjen og helte oppi solsikkeolje. Etter noen dager til med solsikkeolje hadde egget på en måtte trukket inn litt av oljen siden egget vil ha like mye veske rundt som inne i egget.

Etter det vasket vi egget og kruset og helte oppi vann og litt konditor farge. Etter noen dager når vi vasket egget var det samme farge som konditorfargen som vi helt oppi. Det var kjempe kult men ikke like kult når vi skulle sprekke de.

                                               Her er Annika og Kristine sitt egg!!
                                                Her er Kristian og Krister med egget sitt


                                                       Her er mitt og Camilla sitt egg!!

Vannkraft

av Kristian

Vannkraft er bra for verden og det er bedre en noe annet. Jeg skal fortelle deg om hva vi bør gjøre for å stanse global oppvarming som du kan lese om i en annet innlegg. Slik virker demningene.
 
 

fordeler med vannenergi

Vann er en fornybar ressurs, som betyr ett det kan brukes flere ganger.
Vann energi er bedre en kul og olje fordi det ikke slepes ut co2.
 

Ulemper med vannenergi

Demninger ødelegger leveplasser for dyr og planter.
Ødelegger plaser i naturen der dyr lever og parer seg.


Kull, olje og gass vil ta slutt

Av Camilla         

Kull, olje og gass er blitt dannet av gammelt plantemateriale og laget i jorda.
Vi kaller dette fossilt brensel. Denne omdanningen av plante- og dyrerester
til fossilt brensel tar lang tid.

I dag bruker vi mye mer slikt brensel enn det som nydannes. Fossilt brensel er ikke en fornybar ressurs. Det vil si at disse energikildene vil ta slutt. I framtiden må derfor kull, olje og gass erstattes av andre energikilder.

Bruken av kull, olje og gasser i dag blitt så stor at naturen er i ferd med å få alvorlige skader.





Energibruk

Av: Kristine

Energi bruker vi til veldig mye. Vi bruker det egentlig hver dag. I løpet av de siste 50-60 årene er verdens energiforbruk mangedoblet. Vi bruker energi til lys og varme, matlaging, framkomstmidler, industri og mye annet.

Energibehovet vårt har gjort at menneske er i ferd med å endre naturen og klima et på jorda. Vann gir energi, for og utføre et arbeid trenger vi energi. Til og begynne med brukte menneskene sine egne muskler, men snart klarte de å temme dyr som kunne gjøre mye av det tyngste arbeidet. Etter hvert fant de også ut at det var mulig og bruke energien i vann til å gjøre langvarige energikrevende oppgaver.

For mer enn 3000 år siden så fant de ut energien i rennende vann kunne brukes til å drive et vannhjul rundt. På de fruktbare områdene mellom elvene Eufrat og Tigris i Asia drev vannhjul vanningsanleggene etter hvert kom kunnskapen også til folk i nord. Snart hadde mange gårder i Norge sitt eget vannhjul borte i bekken.

Vi mennesker forurenser for mye. Vi bruker får mye energi så da blir det varmere. Da kommer isen til og smelte og da blir f.eks isbjørnen truet, siden den finner ikke noen leve steder. Så lenge det er global oppvarming så finner isbjørnen ingen leve steder. Så vi mennesker må bli mye flinkere på og ikke forurense så mye.


torsdag 26. september 2013

Energisparing bevarer naturen og andre enegikilder

av adrian                   



Den beste tingen som sparer naturen er å bli flinkere å utnytte den energien vi allerede har og kan bruke.

Vi kan bruke varmepumper og bruke sparepærer og vi kan gjøre det litt kaldere i huset sånn at vi ikke bruker så mye strøm. Vi må alltid skru av lyset når vi ikke er på rommet. Vi kan bruke mer vindkraft og solenergi og vi kan bruke mindre biler og mer buss. Vi kan lage elektriske biler som ikke lager utslipp.

Her skal jeg gi deg et tips på en elektrisk bil.

Isen smelter på nordpolen

av John

Hvis all isen smelter så kommer land og øyer til bli oversvømt og mange millioner mennesker og dyr dør. Is smeltingen er på grunn av global oppvarming og overproduksjon av CO2.
 
Selene dør ut begrunn av de har ingen fødesteder. Isbjørnen dør for det er ikke mer seler og ingen steder å  bo og være. Hvis vi slutter å bruke så mye CO2, smelter ikke isen så raskt. Vi brenner for mye fossilt brensel og det slepper ut masse karbondioksid. Etter hvert er all isen smeltet og da vil havområdene stige.

Fossilt brensel

av Tobias

Vi øker mengden karbondioksid ved at vi brenner mye fossilt brensel. Lufta reagerer på brennbare stoffene. når temperaturen stiger på landområder, blir temperaturen å stige i havet også.
Det frigjøres varmeenergi som er nyttig for oss. Samtidig dannes vann og karbondioksid.
Forbrenning av store mengder fossilt brensel fører også derfor til mer karbondioksid i atmosfæren.

Eksempler på fossilt brensel olje, kull og gass.



Dette bilde du ser her er en skade for miljøet. Og dette kommer til og ødelegger ozonlaget.
Da kan ingen leve på jorda og det er ikke bra.

 

Slik blir oljen til

av Vegar

Under havbunnen i Nordsjøen ligger oljen og gassen gjemt inne i hulrom i porøse bergarter omtrent som vannet i en svamp. De fleste stedene ligger det et lag med tett, og forsteinet leire over de porøse bergartene. Under dette kan det bli store hulrom som har olje og gass i seg.

Det dannes store mengder av organisk materiale på jordas overflate, spesielt i havområdene. Det meste av dette materialet blir brutt ned, men deler av det blir begravd sammen med slam og leire. i enkelte havområder hvor det er lite av oksygen kan større mengder organisk materiale bli bevart. I sandstein og kalkstein er det mye hulrom mellom mineralkornene. Vi sier at bergarter er porøse. I hulrommene er det plass til både vann, olje og gass. Av og til, når olje stiger oppover i en sandstein, støter den på en tett leirskifer. Oljen greier ikke å stige lenger - den er fanget i en oljefelle. Det er slike oljefeller oljeselskapene er på utkikk etter.







Borte for alltid

Av: Solrun
                                                                                                                                    
Mange dyre- og plantearter er i dag truet av utryddelse. Noen klarer ikke leve hvis klimaet forandrer seg eller levestedene forsvinner.
 
Isen på polene smelter så det blir vanskelig for dyr som bor der.Når vi snakker om truede dyrearter tror de fleste att det handler om isbjørn, panda og tiger. I virkeligheten er det mange, og mye mindre arter som forsvinner raskere, for eksempel sopper, insekter, sommerfugler og andre smådyr.

Noen tenker at det ikke er så farlig om slike arter forsvinner, men da tar de helt feil. Alt i naturen henger sammen. Noen sopper hjelper trærne med å få tak i vann og næring. Mange insekter pollinerer blomster- og matplanter som vi drar nytte av. Det er mange arter vi ikke vet noe særlig om, derfor vet vi ikke hvilken betydning de har i samfunnet vårt.

En ting vet vi, hvis en art forsvinner er den borte for alltid. I Norge er det cirka 400 fler utrydnings trua arter enn vi trodde.

 

Alta Kraftverk

Norgeav: Krister


 Alta kraftverket er et av Norges største byggverk.
 Det ca. 19 km langt og dekker et areal på 10 km².
 Ved høyeste regulerte vannstand er det neddemt et areal på ca. 2,9 km².
En massiv hvelvdemning i betong, 110 meter høy fra naturlig elveleie, er plassert i en trang kløft ca. 5 km nedenfor sjøens tidligere utløp. Største oppdemmingshøyde i Virdnejávri er ca. 15 meter over naturlig vannstand. Under tekster er det en film om Alta kraftverket



 

 

Kullkraftverk

av: Ayman

Kullkraftverk er et varmekraftverk som fyres med kull, steinkull eller mykt brunkull . Hovedprinsippet er at varmen fra kullet omdanner vann til damp, som igjen som driver en dampturbin.
 
Turbinen driver en generator som lager elektrisitet. Etter å ha passert turbinen kjøles dampen ned i en kondensator , og det avgis varme. I dag brukes kull til masse ting før i tiden ble kull brukt til og drive tog, og i dag blir kull brukt i mange kraft verk spesielt i Kina og USA men i før i tiden ble tungarbeidet som ble brukt i gruvene ble gjort av dampmaskiner som brukte kull som energikilde.
 
 
 

    

 

torsdag 19. september 2013

Naturgass


 Av:Martin             


Natur gass er dannet ved forråtning av døde planter og dyr.
Naturgass eller tørrgass er petroleum i gassform primært bestående av metan, Men med varierende mengder, hydrogensulfid og ikke brennbare gasser som karbondioksid nitrogen og vanndamp.

 

mandag 16. september 2013

Skolecup


av John


Hei jeg har lyst å fortelle om skolecupen. (fotball)

Vi skal spille mot andre skoler. Jeg gleder meg, og hvis vi kommer til finalen skal vi spille på Viking stadion i Stavanger.
Vi skal spille i september
og laget er Tobias ,meg, Martin, Kristian, Adrian k, Adrian h, Ruben, Ayman, Nico, Krister, Magnus, Roy Emil og Jakob.
Alle som er på laget går på fotball unntatt meg, Ruben, Krister og Jakob.














   
 

tirsdag 10. september 2013

Anbefalinger av god mat

av: Magnus

God mat

Hei, det er Magnus her og i dag vil jeg gi deg noen tips om hvor du kan spise god mat. Jeg er ganske godt kjent rundt her så derfor vil jeg hjelpe de som ikke er så kjent rundt her på Haugalandet. Haugalandet består av kommunene Karmøy, Haugesund og Tysvær


Kebab

Hvis du vil ha kebab så anbefaler jeg Expressen i Haugesund, fordi der synes jeg de har best kjøtt og dressing.


                                                Pizza

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Hvis du vil ha pizza så anbefaler jeg Pizzabakeren i Kopervik, fordi der synes jeg de har god bunn, og mindre ventetid enn i Haugesund.

                                            Hamburger


Hvis du vil ha hamburger så anbefaler jeg McDonald's, fordi jeg synes Big Mac er den beste burgeren. Jeg synes også nuggets er godt



Kinamat

Hvis du vil ha kinamat så anbefaler jeg China House i Haugesund, der synes jeg de har veldig god kylling i karri.


 

                                                                                                                                                                                                                                 

mandag 9. september 2013

Husflid

Av: Solrun Marie

Jeg heter Solrun og går på ung husflid. Det er en aktivitet for barn og unge. Det er både om høsten og våren. Jeg har laget "hugle", mobilveske, brødkorg og mye mer. Jeg tover, strikker, syr, hekler, smir og nålefilter. Det finnes også kurs der du for eksempel kan sy kjole eller andre ting.
Hvordan strikke:
















Unghusflid
Nord-Karmøy husflidslag
 

torsdag 5. september 2013

Avaldsnes idrettslag

Av:Martin M


Avaldsnes idrettslag er en klubb som ligger på Karmøy. Jeg spiller på Avaldsnes idrettslag(fotball).

Jeg trener 2 dager i uka å spiller kamp hver tirsdag sesongen igjen. 4.9.2013 begynner sesongen. Vi spiller mot lag som er gode. Vi reiser rundt på cuper av og til. Vi skal kanskje på Norway cup i år eller Dana cup Vi skal spille første kamp mot Skjold. Da skal vi til Skjold. Vi har aldri spilt på Skjold, så vi gleder oss.

I fjor vant vi Bendit-konkurransen og fikk reise til Oslo å møte landslaget, og gratis tur til Tusenfryd. Vi har hvert på Etnecup 2 ganger så jeg tror ikke det blir Etne i år. Nå skal vi begynne med 11 eller 9er. Det blir gøy når det blir offside og alt sånn.